biografie

Biografie Erwin Michielsen

Erwin Michielsen geboren 28 juni 1559 te Weert, behaalde na het doorlopen van de HAVO, MTuS, Meester opleiding Vught de hoogste graad in de bloemsierkunst. Gevolgd door de lerarenopleiding ( H.A.S. in ‘s Hertogenbosch).

Erwin is 20 jaar verbonden geweest aan de Helicon opleiding te Vught waar hij onder andere bloemsierkunst, vorm- en compositieleer en kunstgeschiedenis doceerde.

In 1990 organiseert hij samen met zijn man Ger Hoebers een theatershow in samenwerking met de balletschool Horst. In de Vijf Uur show van Catherine Keyl krijgen de heren een interview gevolgd door een optreden van  hun  dansers in futuristische kostuums uitgedost met kunstzinnige bloemwerken. Met hun bekendheid is daarmee een begin gemaakt.

In 1995 openen Erwin en Ger hun galerie Florale Vormgevers in Horst. Het assortiment is een combinatie van florale arrangementen en glas design. Bekende gerenommeerde namen uit de glaswereld als Bořek Šipek, Peter Novotný, Jiři Šuhájek, David Palterer, Mario Badioli etc. zijn vertegenwoordigd in de collectie. Onder de naam Florale Vormgevers uit Michielsen zijn passie voor bloemen. In een geheel eigen stijl genieten Erwin en Ger steeds meer bekendheid. Veel projecten volgen.

Aankledingen in onder andere Schouwburg de Maaspoort in Venlo krijgen lovende kritieken. Ook opdrachten van het toenmalige Goltziusmuseum, het huidige Limburgse Museum kwamen op hun pad. Geïnspireerd op thema’s tijdens de expositie van het 25 jarig bestaan van het museum creëerde Michielsen florale objecten. Zo ook tijdens St. Sebastiaan tentoonstelling verbeelden Erwin en Ger dit thema in een floraal object. Later is het museum  verplaatst naar de huidige locatie en draagt het de naam Limburgs Museum.

2012 Tijdens de expositie Flower Power in het Limburgs Museum maken zij een overweldigende installatie in de entree van het museum. Een impressie hiervan kunt u zien op deze site.

2005 Florale Vormgevers  creëerden de bloemarrangementen bij het eerste concert van André Rieu op het Vrijthof. De florale aankleding was geheel in hart  vorm ontworpen en samengesteld in de kleuren rood wit van Maastricht.

1999 Opening van Théatre Floral.

Michielsen en Hoebers geven 10 jaar lang kunstzinnige performances. Voorstellingen waarin de bloem centraal staat. Alles draait om de beleving. In samenwerking met artiesten uit de danswereld, bewegingstheater en diverse andere disciplines creëerden zij bijzondere voorstellingen. Maar ook voor het geven van performances op locatie krijgen Ger en Erwin vele verzoeken.

 

Enkele hoogtepunten,

1992 Zoetermeer. Tijdens de Nederlandse kampioenschappen bloemschikken op het Floriade terrein geeft Théatre Floral een wervelende show met de S.I.G. Dance Company.

Rozenfestival Lottum. Vanaf 1992 een tweejaarlijks evenement in augustus waarbij de Florale Vormgevers Erwin en Ger de hoofd arrangeurs zijn voor de kerk die zij met duizenden rozen aankleden tot en met 2012. Vanaf 2012 geven zij voorstellingen waarin de roos centraal staat op het festival. In een rijkelijk versierde circustent geheel naar eigen ontwerp worden eigen performances opgevoerd. Het festival trekt gemiddeld 50-60.000 toeschouwers per keer. In 2018 geven Erwin en Ger in samenwerking met Floral Dance Art hun laatste voorstelling.

2000 Opening Limburgs Museum. Théatre Floral zet een spectaculaire show neer. Bij de opening vele aanwezigen o.a. hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en Prof. Mr.Pieter van Vollenhoven. Beiden gaven lovende woorden over dit optreden, hetgeen zij nog nooit eerder  hadden gezien.

2008 De show Disco Flower, veiling Rhein – Maas te Essen, Duitsland. In een volle zaal van 2000 gasten wordt de show enthousiast ontvangen.

   

Na 10 jaar voorstellingen, vanaf 2009 wordt het gebouw van Théatre Floral, gelegen in de tuin van de galerie in Horst, enkel nog gebruikt voor exposities.

Op 47 jarige leeftijd besluit Michielsen de Academie van Schone Kunsten,  België te gaan volgen. Na 7 jaren opleiding behaalde hij zijn specialisatie schilderen met succes. Vanaf die tijd is hij zich steeds meer gaan toeleggen op het schilderen en het maken van installaties. Veelal theatrale kleurrijke composities met een geheel eigen visie. Zijn werken zetten de kijker aan het denken. Een ieder kan bij het zien ervan een eigen verhaal maken. En dat is de essentie van zijn meesterlijke creaties.

Enkele hoogtepunten

2010 expo Oriental, Kasteelse tuinen Arcen. 20 kamers worden omgetoverd in oosterse sferen door Erwin en Ger. De orchidee staat in de hoofdrol. Florale objecten vormen een geheel met de schilderijen van Michielsen. Premier Balkenende en familie worden rondgeleid door beide heren. In een persoonlijk schrijven ontvangen zij de complimenten van de familie Balkenende.

2012 expo Textiel – Theater- Textiel. museum De Kantfabriek Horst. Kostuums uit verschillende theaterproducties worden getoond. Onder andere kleding van Karin Bloemen ontworpen door Jan Aarntzen maar ook kostuums van Théatre Floral, In combinatie met schilderijen van Michielsen. De serie “ Tailors cutter” maakt hij  speciaal voor deze expo.

2014 museum Bommel van Dam Venlo. Van Michielsen wordt de serie “ Nothing is lost “ getoond. De werken verwijzen naar de Aids problematiek van de jaren tachtig. In het begin werd HIV enkel in relatie gebracht met homoseksualiteit. Dit onderwerp komt geregeld terug, ook in zijn latere werken.

2023 exposición,Tante belleza para ver. Museum Eberhard Schlotter, Altea Spanje. Het museum geeft een overzichtstentoonstelling van de werken van Michielsen. Diverse maatschappelijke thema’ s komen aan bod, Vrijheid – Onderdrukking – Femicide – Aids.

Een impressie kunt u zien op deze site.

.